Zainspiruj się w Travelpedii
Gdzie wybrać się na wycieczkę? Wybierz spośród ponad 1500 ciekawych miejsc, które warto odwiedzić.
Gdzie wybrać się na wycieczkę? Wybierz spośród ponad 1500 ciekawych miejsc, które warto odwiedzić.
Zaloguj się przez Facebook Zaloguj się przez Google
Rejestrując się przez Facebook lub Google, wyrażam zgodę z Warunkami handlowymi i potwierdzam, że zapoznałem/am się z Polityką ochrony danych osobowych.
Zaloguj się przez Facebook Zaloguj się przez Google
Rejestrując się przez Facebook lub Google, wyrażam zgodę z Warunkami handlowymi i potwierdzam, że zapoznałem/am się z Polityką ochrony danych osobowych.
Kiedy mówisz Plzeň, większość z nas myśli o znanym na całym świecie piwie, które pochodzi z tego miasta. Dowiedz się, jak powstaje ten popularny złoty napój i skosztuj go, zanim zostanie zamknięty w beczkach w browarze Plzeňský Prazdroj. Po odpowiednim orzeźwieniu, rozejrzyj się po historycznym centrum i rozpocznij zwiedzanie od Placu Republiki. Tutaj zobaczysz gotycką Katedrę św. Bartłomieja z najwyższą wieżą kościelną w Czechach. Wychodząc, nie przegap anioła z tyłu katedry - według miejscowych przynosi on szczęście, a jeśli go dotkniesz, spełni twoje życzenie. Przejdź dalej obok renesansowego ratusza, nowoczesnej fontanny i kolumny morowej do innych zabytków - Pilzno jest naprawdę nimi obdarzone.
Browar Pilsner jest jednym z dziesięciu najczęściej odwiedzanych miejsc turystycznych w Czechach. I nic dziwnego - kto nie chciałby zapoznać się z historią i teraźniejszością słynnego na całym świecie lagera? Ponieważ 70% piw na świecie jest obecnie określanych jako pils lub pilsner, Pilsner Urquell nadał swoją nazwę najpopularniejszemu rodzajowi złocistego napoju. Wizyta w browarze Pilsner to nie tylko przeżycie dla piwoszy!
Podczas wycieczki zobaczysz historyczną i współczesną warzelnię lub rozlewnię, która szczyci się imponującą wydajnością 120 000 butelek na godzinę, co czyni ją jedną z najnowocześniejszych w Europie. Znajduje się tam również wystawa sensoryczna, na której można posmakować surowców używanych do produkcji słynnego lagera. Przejdziesz także przez labirynt historycznych piwnic, w których Pilsner Urquell jest nadal warzony przy użyciu tradycyjnej metody wprowadzonej przez Josefa Grolla w 1842 roku. Punktem kulminacyjnym wycieczki jest degustacja niefiltrowanego i niepasteryzowanego piwa Pilsner Urquell nalewanego bezpośrednio z dębowych beczek z ręcznie ciosanych piwnic.