Oblíbené 0

Nie masz jeszcze ulubionych ofert.

  • W każdej chwili możesz wrócić do ofert
  • Popularne oferty w jednym miejscu
  • Powiadamianie o zmianach w ofertach

NAJ dania kuchni słoweńskiej: Tradycyjne słoweńskie potrawy z gospodarstw i festiwali

Pyszne desery, pożywne zupy, domowy nabiał czy pachnące Štruklji – dosłownie będziesz cieszyć się pobytem w Słowenii wszystkimi zmysłami. Spróbuj tradycyjnych specjałów, weź udział w festiwalach jedzenia.
NAJ dania kuchni słoweńskiej: Tradycyjne słoweńskie potrawy z gospodarstw i festiwali

Nie wyobrażasz sobie wakacji bez degustacji specjałów lokalnej kuchni? W takim razie na pewno spodoba Ci się w Słowenii! Możesz spodziewać się doskonałych deserów, tradycyjnych dań przyrządzanych ze świeżych składników i produktów rolnych z gór.

Osłodź swoje wakacje słoweńskimi deserami

Podczas aktywnego urlopu podaruj sobie chwilę relaksu przy kawie i jednym z tradycyjnych słoweńskich deserów. Najbardziej znanym deserem jest niewątpliwie puszysty kremšnita (Kremna rezina). To ciasto francuskie z puszystym kremem waniliowym kojarzy się z Jeziorem Bled. Spróbuj Kremšnity w jednej z restauracji lub kawiarni nad wodą – zdecydowanie najlepiej smakuje z widokiem na jezioro i góry w tle.

Inny popularny deser Prekmurska gibanica pochodzi z regionu Prekmurja, skąd rozprzestrzenił się po całym kraju. Składa się z warstw ciasta francuskiego, wypełnionych na przemian makiem, orzechami włoskimi, jabłkami i twarogiem. W ten sposób pojedynczy kęs przynosi całą paletę smaków i tekstur.

Potica to także tradycyjny słoweński deser. Przypomina nieco czeską bábovkę, ale jest przygotowywana w inny sposób. Z ciasta zakwasowego zwija się wałek, który najczęściej wypełnia się nadzieniem orzechowym. Ale można spotkać też inne rodzaje nadzienia – Słoweńcy znają ich podobno ponad siedemdziesiąt. Po upieczeniu bułkę orzechową kroi się w cienkie plasterki i podaje na uroczyste okazje.

Wybierz nocleg w Słowenii i codziennie delektuj się tradycyjnymi słoweńskimi przysmakami.

Zbierz siły w obfitej kuchni słoweńskiej

Góry zmęczą nawet najsprawniejszego turystę, dlatego po wędrówce trzeba uzupełnić siły. Kuchnia słoweńska jest tak różnorodna jak sam kraj, dlatego każdy znajdzie coś dla siebie. Już wkrótce w menu zauważycie wpływowe inspiracje z zagranicy. Słoweńcy pożyczyli gulasz z Węgier, pršut (specjalna suszona szynka) lub pizzę z Włoch, doskonały burek z Turcji, którym można nasycić się na każdym rogu, a także zupę jota lub bałkańskie chevapčići z Chorwacja.

Słoweńczycy mają jednak także swoje narodowe dania, których koniecznie musisz spróbować. Na przykład spróbuj oryginalnych Štruklji, małych klusek wypełnionych wszystkim, co przyjdzie Ci do głowy. Przygotowuje się je z serem, orzechami, owocami i na wiele innych sposobów. W wersji na słodko można je zjeść jako deser, w wersji na słono podaje się je jako dodatek do mięs.

Koneserów wędlin z pewnością zachwyci słynna Kranjská kiełbasa z przepisanym procesem produkcji, dzięki któremu znajdą Państwo wyłącznie mięso najwyższej jakości. Tradycyjną słoweńską kiełbasę można zjeść po górskiej wędrówce, na przykład z curry, keczupem i pieczywem. Daj szansę między innymi makaronom Žlikrofi, żukowi Štajerska kisla juha czy płaskiemu chlebowi Belokranjska pogača.

Spróbuj słoweńskich i międzynarodowych specjałów w Lublanie

Słoweńcy są słusznie dumni ze swojej sztuki kulinarnej i będą szczęśliwi, jeśli Ty też jej skosztujesz. Jeśli należysz do smakoszy, którzy nie wyobrażają sobie wakacji bez dobrego jedzenia, z pewnością zachwyci Cię festiwal wyjątkowego jedzenia Odprta kuhna (Otwarta Kuchnia). W stolicy Lublanie można ją zwiedzać w każdy słoneczny piątek od marca do listopada. Idąc za jego przykładem, trzy inne słoweńskie miasta – Ptuj, Celje i Koper – również organizują podobne wydarzenie.

Niezliczona ilość straganów z lokalnymi i międzynarodowymi specjałami, przyjemne przesiadywanie na ulicach Lublany, pachnące jedzenie i luźna atmosfera – nic dziwnego, że ten tradycyjny festiwal street foodu znalazł się w prestiżowych rankingach magazynów The Guardian i National Geographic .

Oprócz dań regionalnych, do wyboru są urozmaicone menu dania kuchni śródziemnomorskiej, meksykańskiej, arabskiej czy azjatyckiej oraz pyszne burgery. Nie zapomina się tu także o wegetarianach i weganach.

Wybierz nocleg w Słowenii i codziennie delektuj się tradycyjnymi słoweńskimi przysmakami.

Poczuj autentyczny smak Słowenii wysoko w górach

Prawdziwego smaku Słowenii nie poznasz jednak na miejskich festynach ani w drogich restauracjach – żeby go znaleźć, trzeba udać się wysoko w góry. Znajdują się tu lokalne gospodarstwa ekologiczne i schroniska górskie, w których można skosztować słoweńskich przysmaków przygotowanych z najświeższych składników. Po dobrej górskiej wędrówce nic nie sprawi większej przyjemności niż porządna kapusta, kiełbasa czy domowe mleko krowie.

Możesz urozmaicić swoją wycieczkę do Wielka Planina w Alpach Kamnicko-Sawińskich ciepłą zupą lub degustacją domowe sery i wędliny. Oczywiście, jeśli myślisz, że ta wędrówka przekracza Twoje siły, ale nie chcesz pozbawić się poczęstunku w romantycznych schroniskach górskich, nie rozpaczaj. Wygodna kolejka linowa zabierze Cię na szczyt, a do znalezienia dobrego jedzenia pozostanie już tylko kilka kroków.

Wysokiej jakości jedzenie czeka na Ciebie także na Równinie Pokljuka, w dolinie Doliny Logarskiej lub być może w słynnym gospodarstwie Pri Kovačniku w pobliżu Mariboru, który oferuje doskonałą gastronomię. W małych gospodarstwach i schroniskach górskich, które często spotykasz podczas swoich wycieczek, zawsze czeka na Ciebie pożywna przekąska. Będziesz wtedy mógł kontynuować odkrywanie słoweńskich piękności pełnych nowej energii.

Wybierz nocleg w Słowenii i codziennie delektuj się tradycyjnymi słoweńskimi przysmakami.

Ciesz się jedzeniem i atmosferą festiwali jedzenia w całym kraju

W codziennym życiu Słoweńców jedzenie odgrywa naprawdę ważną rolę, dlatego przez cały rok w kraju odbywają się wspaniałe festiwale jedzenia. Gdy do tego dodamy doskonałe regionalne wino i miłą atmosferę, niezapomniane wrażenia gwarantowane. Spędź wakacje odwiedzając jedno z wydarzeń gastronomicznych, które rozgrzeje Twoje kubki smakowe.

Festiwale odbywają się we wszystkich zakątkach Słowenii, więc nie zabraknie Ci dobrego jedzenia, gdziekolwiek się udasz. Popularnym wydarzeniem jest Tydzień Restauracji, który odbywa się dwa razy w roku, wiosną i jesienią. To wydarzenie będzie dla Państwa niepowtarzalną okazją do skosztowania dań najwyższej klasy w przystępnych cenach.

Dla miłośników słodyczy, słynny festiwal Chocoljana w Lublanie jest idealny. Tutaj zgłębią tajniki produkcji czekolady i skosztują tego kakaowego przysmaku w różnych odcieniach i formach. Wśród innych festiwali wartych wspomnienia jest sierpniowy Štrukljifest, czyli święto tradycyjnych słoweńskich pierogów. W górniczym miasteczku Idrija w sierpniu ponownie można odwiedzić Žlikrofi Festival, poświęcony workom z nadziewanymi ziemniakami. Kolejnym wydarzeniem, którego nie można przegapić, jest Street food market w Mariborze.

Wybierz nocleg w Słowenii i codziennie delektuj się tradycyjnymi słoweńskimi przysmakami.

Autor artykułu:

Aktualizacja: 19. 11. 2024

Artykuły, które mogą Cię zainteresować

Najlepiej sprzedające się pobyty

Zainspiruj się najlepiej sprzedającymi się pobytami z ostatniego tygodnia